logo CPRN
Home Nieuws CPRN Activiteiten Agenda Contact TV-serie Seminar
welkom op de website van het CPRN

LEDEN

Architectuur Centrum Nijmegen
AWN Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, afdeling Nijmegen e.o.
De Bastei / Museum De Stratemakertoren
Europese Stichting Joris Ivens
Gebroeders van Limburg
Gemeente Nijmegen (geen lid maar adviseur en toehoorder)
Gilde Nijmegen
Heemschut Gelderland
Historisch Huis- en Veldnamenonderzoek
Historische Vereniging Marithaime
In Paradisum
Museum Het Valkhof
Museumpark Orientalis
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Nederlandse Genealogische Vereniging (Kwartier van Nijmegen)
NEM Novio Experience Museum
Nijmegen Blijft In Beeld
Noviomagus.nl
Numaga
NVOB Cultuurfonds
Oranjestichting
Regio VVV Rijk van Nijmegen
Regionaal Archief Nijmegen
Stedelijk 4 & 5 mei Comité Nijmegen
Stichting Romeinenfestival
Stichting Stevenskerk
STIENEO
Valkhof Vereniging
Van 't Lindenhoutmuseum
Vereniging Buren zonder Grenzen / Nachbarn ohne Grenzen e.V
Vrienden van Concertgebouw De Vereeniging


 


Nieuws

Terug in de elektriciteit van 17 mei 2013 t/m 28 augustus 2013 in de Mariënburgkapel

geplaatst op: 18-5-2013
Vanaf 17 mei 2013 t/m 28 augustus 2013 is in de Mariënburgkapel een tentoonstelling te zien die een inkijkje geeft in het Nijmeegse industriële verleden. De expositie is tot stand gekomen dankzij Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO) en het Novio Experience Museum (NEM). De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van het Huis (dinsdag-zaterdag 11.00-17.00 uur en op koopzondagen vanaf 12.00-17.00 uur).

In Terug in de elektriciteit worden typisch Nijmeegse bedrijven uit het rijke industriële verleden van de Waalstad in beeld gebracht. Want Nijmegen was vroeger een echte industriestad, ook al leek in de beeldvorming soms meer de nadruk te liggen op het imago van een prettige woonstad voor renteniers. In Nijmegen is altijd hard gewerkt door veel arbeiders in uiteenlopende takken van industrie. Een flinke impuls kreeg de industrie door de komst van de elektriciteit, zo rond 1900. Drie belangrijke nog bestaande elektrotechnische Nijmeegse industrieën participeren in deze tentoonstelling: NXP (voorheen Philips), Alewijnse en Smit Transformatoren. Hun geschiedenis wordt getoond met beelden en verhalen uit het verleden, en ook komen in de expositie het heden en de toekomst van die drie bedrijven aan de orde. Naast foto’s, films en interviews zijn er objecten zoals een lichtmachine geproduceerd door Smit uit het begin van de vorige eeuw en een moderne hybride aandrijving van Alewijnse. 

Tijdens de looptijd van de tentoonstelling vinden verder de volgende activiteiten plaats:
- Op het Mariënburgplein staat een bijzondere transformator ter ere van het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Smit Transformatoren in mei 2013. 
- Het Technisch Creatief Centrum Nijmegen en Junior Technovium organiseren op woensdagmiddagen speciale inloop workshops en lezingen voor jongeren over techniek. Opgave via de website www.tccn.info 
- In samenwerking met Stichting Nijmegen Blijft in Beeld worden op 21 mei van 19.30-21.30 uur films vertoond uit de geschiedenis van de Nijmeegse industrie. Aanmelden kan tot dinsdagmiddag 21 mei 17.00 uur via telefoonnummer 024-329 3699 (tijdens de openingstijden van het Huis). Er zijn maximaal 75 plaatsen.
- Op 3 juli is er een speciale dag voor ex-werknemers met films en de presentatie van het boek “Voor drie tientjes in de week” met interviews met ex-werknemers van Nijmeegse bedrijven.

Met deze tijdelijke thematentoonstelling en bijbehorende activiteiten wil STIENEO draagvlak creëren voor een permanent museum van industrieel erfgoed van Nijmegen en Omgeving. Daarnaast wijst de expositie op het belang van de Nijmeegse industrie, toen, nu en in de toekomst. Als de tentoonstelling helpt bij het interesseren van jongeren voor werk in de techniek hebben de technische bedrijven hier een mooie toekomst voor zich. Nijmegen ook altijd een industriestad! 

 
 

<< terugAGENDA

Er zijn op dit moment geen agendapunten
 

 

NIEUWS

Symposium: Is er toekomst voor het verleden van Waalfront?
visie CPRN inzake de reconstructie van Fort Krayenhoff dd 24-11-2015
seminar CPRN over Cultuurhistorie en Projectontwikkeling in Museum Het Valkhof op vrijdag 20 maart 2015
brief dd 8-12-2014 inzake Waalfront aan B&W van CPRN en Wijkvereniging Ons Waterkwartier

 

 

 

 
Glashuis 13 - 6511CR  Nijmegen - t 06-20306563 - mail ons