logo CPRN
Home Nieuws CPRN Activiteiten Agenda Contact TV-serie Seminar
welkom op de website van het CPRN

LEDEN

Architectuur Centrum Nijmegen
AWN Vereniging van vrijwilligers in de archeologie, afdeling Nijmegen e.o.
De Bastei / Museum De Stratemakertoren
Europese Stichting Joris Ivens
Gebroeders van Limburg
Gemeente Nijmegen (geen lid maar adviseur en toehoorder)
Gilde Nijmegen
Heemschut Gelderland
Historisch Huis- en Veldnamenonderzoek
Historische Vereniging Marithaime
In Paradisum
Museum Het Valkhof
Museumpark Orientalis
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Nederlandse Genealogische Vereniging (Kwartier van Nijmegen)
NEM Novio Experience Museum
Nijmegen Blijft In Beeld
Noviomagus.nl
Numaga
NVOB Cultuurfonds
Oranjestichting
Regio VVV Rijk van Nijmegen
Regionaal Archief Nijmegen
Stedelijk 4 & 5 mei Comité Nijmegen
Stichting Romeinenfestival
Stichting Stevenskerk
STIENEO
Valkhof Vereniging
Van 't Lindenhoutmuseum
Vereniging Buren zonder Grenzen / Nachbarn ohne Grenzen e.V
Vrienden van Concertgebouw De Vereeniging


 


Nieuws

Internationale lancering Joris Ivens DVDbox van 18 nov 2008 in LUX Nijmegen / 21 nov IDFA & Filmuseum Amsterdam

geplaatst op: 23-6-2008
Wereldwijd wordt aandacht gegeven aan het uitkomen van de DVD-box van Joris Ivens, er zijn presentaties o.a. in Amsterdam, Parijs en New York.
De start zal echter in Nijmegen zijn op 18 november 2008, exact 110 jaar na de geboorte van Ivens aan de Berchemstraat in Nijmegen, met een groots symposium  in Lux met vele internationale gasten.  
De presentatie zal naast 18 -20 november in Nijmegen, op 21 november plaatsvinden in het Filmmuseum in Amsterdam door Marceline Loridan-Ivens (de vrouw van Joris Ivens), door de Duitse filmmaker Edgar Reitz (Heimat-serie) en de Amerikaanse filmwetenschapper Tom Gunning. Tijdens het IDFA -International Documentary Festival Amsterdam- zal dagelijks een Ivensprogramma in het Filmmuseum worden getoond.
Joris Ivens (1898-1989) wordt wereldwijd beschouwd als een van de pioniers van de documentaire filmkunst met avant-garde films als De Brug en Regen uit de jaren twintig en sociale films als Borinage en The Spanish Earth. Twintig filmklassiekers van zijn hand, van zijn jeugdfilm De Wigwam uit 1912 tot zijn filmtestament Het Verhaal van de Wind uit 1988, worden in de DVD-box opgenomen, waaronder films die de Gouden Palm in Cannes of de Gouden Leeuw in Venetië hebben gewonnen. Van alle films heeft de Ivensstichting na uitgebreid onderzoek in diverse collecties de meest authentieke versie gevonden of gereconstrueerd. Bij het Nijmeegse bedrijf Edit’B is de afgelopen twee jaar intensief gewerkt aan de digitale restauratie van al het gescande materiaal, in totaal ruim een miljoen filmframes.  Bij de DVD-box verschijnt een uitgebreid boek over de films.
André Stufkens, directeur van de Ivensstichting, zegt: ‘Ook twintig jaar na zijn overlijden worden de films van Ivens wereldwijd vertoond op festivals, maar ik ben blij dat straks met deze box de films voor iedereen beschikbaar zijn’. De DVD-box verschijnt in drie talen: Nederlands, Engels en Frans. In Parijs zal de Cinémathèque Française aansluitend op het Nederlandse programma in het voorjaar van 2009 een groot retrospectief aan Ivens wijden, wanneer de DVDbox in Frankrijk door ARTE wordt gelanceerd. In de Verenigde Staten organiseert het MoMA, Museum of Modern Art, in New York een Ivensprogramma t.g.v. de box. Naast de films is er veel uniek bonusmateriaal opgenomen op de box, zoals een nog nooit eerder vertoond filminterview met Joris Ivens uit 1983, waarin hij een uur lang over zijn leven spreekt. Ook een levendig filminterview van de Franse filmmaker Jean Rouch met Ivens maakt deel uit van de box. Van meerdere films zijn bijzondere versies opgenomen, zo zal de film Regen, vorig jaar opgenomen in de film canon van Nederland, in drie verschillende geluidsversies te horen zijn. De beroemde documentaire The Spanish Earth over de Spaanse Burgeroorlog zal met zowel de commentaarstem van Ernest Hemingway als Orson Welles te horen zijn. In een speciale film wordt getoond wat het proces van digitale restauratie van de Ivensfilms heeft ingehouden.
Voor de Joris Ivens DVD-box werkt de Europese Stichting Joris Ivens samen met CAPI Films in Parijs en het Filmmuseum in Amsterdam.
In Nederland wordt de DVDbox uitgebracht door JUST Entertainment, in Frankrijk door ARTE en in de Verenigde Staten door Facets.
 
Informatie: Europese Stichting Joris Ivens / André Stufkens / 024 – 3888774 / www.ivens.nl


 
 

<< terugAGENDA

Er zijn op dit moment geen agendapunten
 

 

NIEUWS

Symposium: Is er toekomst voor het verleden van Waalfront?
visie CPRN inzake de reconstructie van Fort Krayenhoff dd 24-11-2015
seminar CPRN over Cultuurhistorie en Projectontwikkeling in Museum Het Valkhof op vrijdag 20 maart 2015
brief dd 8-12-2014 inzake Waalfront aan B&W van CPRN en Wijkvereniging Ons Waterkwartier

 

 

 

 
Glashuis 13 - 6511CR  Nijmegen - t 06-20306563 - mail ons