Museum Kinderdorp Neerbosch vertelt het verhaal van duizenden kinderen, die door allerlei omstandigheden een korte of lange tijd niet bij hun ouders konden wonen. Aan de hand van de ontwikkelingen op Neerbosch geeft het museum een uniek kijkje in de opvang van wezen en de ontwikkeling van de jeugdzorg in Nederland vanaf 1863.
In de 19e eeuw is het slecht gesteld met de zorg voor wezen en verwaarloosde kinderen. Dat wordt overgelaten aan kerk en liefdadigheid en is geen taak van de overheid, aldus Den Haag. Johannes van ‘t Lindenhout, rondreizend bijbelverkoper en evangelist, besluit iets aan de ellende te doen. Als 27-jarige opent hij in 1863 met steun van welgestelde vrienden een weeshuis in een oude herberg in Nijmegen.
Als in 1866 het weeshuis te klein wordt verhuist het naar een stuk grond bij het dorp Neerbosch. Het weeshuis groeit als kool en wordt een compleet zelfvoorzienend kinderdorp waar in 1893 al bijna duizend wezen wonen. De weeskinderen gaan naar school en leren een vak om later zelfstandig in de maatschappij te kunnen staan.
Educatief programma
Museum Kinderdorp Neerbosch biedt een gevarieerd en aantrekkelijk educatief programma aan voor het voortgezet onderwijs. Ieder lesprogramma kent een voorbereidende en afrondende les in de klas, met lesmateriaal dat door Museum Kinderdorp Neerbosch wordt geleverd.
secretariaat@cprn.nl
Bankrekeningnummer: NL78 RABO 0105 2900 17
KvK nummer: 09148216